2015. április 8., szerda


100 millió baktérium ragad bele 10 perc alatt

Emlékszel még a pár évtizeddel ezelőtt divatosnak számító, színes, gömb alakú rágógumikra?
A golyórágók fénykorában nem a fogak egészsége volt az elsődleges szempont.
A mai - xilittel, szorbittal, mannittal - készült cukormentes utódok azonban segítenek helyreállítani a száj pH-értékét, illetve eltávolítani az ott élő baktériumokat. Nem mindegy azonban, hogy hány percig rágózol.

Tíz percnél tovább ne rágózz! 

 

A rágó pozitívegészségügyi hatásai

A rágógumi fokozza az éberséget, javítja a kognitív teljesítményt, a hangulatot, mindemellett pedig természetesen komoly szerepet játszik a szájhigiéné megőrzésében.

Egy 2006-os tanulmány eredménye szerint a xilit - amit a legtöbbször használnak a rágógumigyártás során cukorpótlásra - csökkenti a fogakon kialakuló biofilmréteg képződését, amely olyan betegségek alapja lehet, mint a szuvasodás vagy a fogágybetegség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése